[...] całkowite eliminowanie jej z diety nie jest potrzebne. Podsumowanie To tylko niektóre produkty, co do których mamy wątpliwości - jeść czy nie jeść? Natłok informacji, jaki nas otacza, nie sprzyja w obraniu jednoznacznego kierunku. Zauważyć warto natomiast jedno – żaden produkt spożywany w nadmiarze albo całkowicie wyeliminowany z diety na [...]
Masz swoje ulubione orzechy? Bez względu na to, które orzechy lubisz najbardziej, mają one wiele cennych składników odżywczych w przeciwieństwie do innych przekąsek, takich jak frytki, chipsy, precelki etc. Osoby jedzące orzechy otrzymują wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład, regularne spożywanie orzechów wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób [...]
[...] Robinsona (77 l.), który w latach 70. i 80. rywalizował na najwyższym poziomie w IFBB Pro League, suplementy są niezbędne w jego życiu. Niedawno szczegółowo opisał zestaw, jaki przyjmuje w celu poprawy wyników treningowych oraz jak powiedział, by spowolnić proces starzenia się organizmu. Według Robinsona cała jego suplementacja opiera się na [...]
[...] białka serwatkowego (WPC, WPH, WPI), jednak ma inne, ciekawe właściwości oraz nietypowy aminogram. Teraz kwestia, która powinna zainteresować szczególnie panie, czyli jaki wpływ ma np. hydrolizat kolagenu na stan skóry? Kolagen a elastyczność skóry Proksch E. i wsp. oceniali wpływ hydrolizatu kolagenu na parametry skóry. W tym podwójnie [...]
Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]
Problemy z gospodarką cukrowa naszego organizmu są znaczącym czynnikiem, który działa na niekorzyść naszego zdrowia i naszej wagi. Na szczęście istnieje wiele suplementów, które skutecznie pomagają kontrolować glikemię, co przekłada się na poprawę zdrowia organizmu. Magnez Ostatnia substancja na naszej liście to popularny magnez. Znaczące [...]
IGF-1 jest kluczową molekułą sygnałową, związaną z hormonem wzrostu, zwiększającą syntezę białek w mięśniach. Niedobór witaminy H ( Biotyny ) zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych oraz białek ustrojowych. Może wywoływać łojotok, łupież, zanik brodawek języka, znużenie, bóle mięśniowe, brak łaknienia, depresję, niedokrwistość czy zwiększone [...]
Pojęcie gęstości kości zazwyczaj przywoływane jest w stosunku do osób starszych, które wraz z wiekiem tracą na mineralizacji kostnej. Proces ten grozi w przyszłości osteopenią i osteoporozą. Utrata masy kostnej powiązana jest przede wszystkim ze zmniejszoną aktywnością tworzenia się nowych komórek kostnych, brakiem odpowiedniej aktywności, [...]
[...] na któryś z jego składników, nie jest dobrym pomysłem, ponieważ odbieramy sobie świetne źródło wielu prozdrowotnych składników. Jednak powinniśmy dobrze dobierać to, jaki nabiał jemy. Podsumowanie Najlepszą formą produktów mlecznych jest pełnotłuste, niepasteryzowane mleko i jego przetwory, takie jak masło, śmietana, kefir, jogurt, które [...]
[...] wody w organizmie. Choć wymaga to cierpliwości, to skuteczniejsza jest powolna redukcja. Skup się na tym co jesz Nie chodzi jedynie o wartość odżywczą posiłków, ale to, w jaki sposób je spożywasz. Jest znacząca różnica między jedzeniem w biegu, przeglądając telefon a spokojnym spożywaniu posiłku przy stole bez żadnych rozpraszaczy. Jedzenie [...]
Cellulit, często nazywany również “pomarańczową skórką”, jest zmorą płci pięknej. W dzisiejszych czasach statystycznie co druga kobieta się z nim zmaga, lecz czym tak naprawdę jest cellulit, który oszpeca damskie ciała? Jak mu zapobiec i jak z nim walczyć? Podsumowanie Pomimo iż dieta i treningi, jak wiadomo, poprawiają nasze zdrowie i wygląd. Są [...]
[...] Twoje postępy i powodują zniechęcenie. Czego dowiesz się czytając ten artykuł? Podsumowanie Jeśli wydaje Ci się, że dajesz z siebie bardzo dużo, a efekty nie są takie, jakich byś oczekiwał, wówczas warto się zastanowić, czy zadbałeś o wszystkie czynniki wpływające na jakość Twojego treningu oraz regenerację. Źródła: [...]
[...] słonecznych. Witamina D3 ma również dłuższy okres półtrwania, co oznacza, że dłużej pozostaje w organizmie. Suplementy witaminy D, a żywność i promienie słoneczne W jaki sposób organizm wytwarza witaminę D3, gdy wystawiasz skórę na działanie promieni słonecznych? Na powierzchni skóry znajduje się cząsteczka zwana [...]
[...] sprawą. W większości wypadków moim podopiecznym polecam raczej metodę małych kroków, czyli jedna zmiana treningowa lub dietetyczna w ciągu 2 tygodni, i obserwowanie, jaki ma wpływ na osiągi. Całkowita zmiana treningu, suplementacji i diety często sprawia, że zawodnik nie wie, co było źródłem problemu. Referencje, badania, literatura: [...]
[...] i metabolicznego wspiera funkcje poznawcze ma właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne pomagają zachować zdrowie włosów i skóry wspiera zdrowie jamy ustnej. W jaki sposób spożywać owoc aceroli? Owoce aceroli, choć są rzadko spotykane w sklepach, można spożywać na surowo. Możesz je także ugotować lub spożywać w postaci [...]
[...] błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może powodować wzdęcia, gazy, a także bóle [...]
Są dni gorsze i lepsze. Raz mamy ochotę na trening, raz nie. Jeżeli takie sytuacje zdarzają się sporadycznie, to nie ma powodów do niepokojów, a jest to dość typowe i często powiązane choćby z pogodą za oknem, czy cyklem miesięcznym i poziomem hormonów. Jednak, gdy sytuacja się powtarza, pamiętać musimy m.in. o tym, że trening na siłowni wiąże się [...]
[...] odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z dziczyzną, owocami morza, [...]
Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, jakie są używane w kuchni sportowców. Zazwyczaj występuje on w połączeniu z piersią z kurczaka i brokułem, jako „danie idealne”, co dość często jest mocno przerysowane i bywa przedmiotem drwin. Jednak wielu sportowców w ten sposób jada, czerpiąc pożądane źródła makroskładników, osiągając [...]
[...] warto wydać złotówkę czy dwie więcej, aby kupić jaja z wolnego wybiegu. Orzechy O zdrowym wpływie orzechów na nasz organizm wie prawdopodobnie każdy. Warto jednak wiedzieć jaki rodzaj orzechów wybrać, a których unikać. Bardzo dobrym wyborem są migdały, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie czy też włoskie. Z kolei niezbyt dobrym wyborem są [...]